دوره پنهان ۳ ساله از کشیدن نخستین نخ سیگار تا سیگاری شدن
لذت سفر: انتشار آمارهایی از مصرف مواد دخانی بین زنان و مردان مرزهای هشدار را نیز درنوردیده چونکه ظرف 5 سال (حدفاصل سالهای 95 تا 1400) مصرف روزانه سیگار در زنان 18 تا 24 ساله، 190 درصد و بین مردان همین رده سنی 46 درصد بالا رفته است.
به گزارش لذت سفر به نقل از ایسنا، در حالیکه افزایش مصرف دخانیات و سیگار به ویژه در گروههای سنی حساس و همین طور از میان رفتن قبح مصرف، ارزان و در دسترس بودن آن، مصرف بی رویه دخانیات در شبکه نمایش خانگی، تبلیغات و فروش در فضای مجازی و... صدای مسئولان دستگاه های درگیر عوارض این مواد را بلند کرده، حالا آنها از نگرانی هایشان و وضعیت مصرف دخانیات در گروههای سنی ۱۳ تا ۱۵ سال می گویند که برمبنای مطالعات سال ۱۳۹۵، ۳.۴ درصد این گروه سنی مصرف کننده سیگار بودند که از این بین سهم پسران ۴.۸ درصد و سهم دختران ۲.۱ درصد بوده است. در این گروه سنی ۵.۷ درصد مصرف کننده قلیان بودند که ۷.۳ درصد پسران و ۴.۳ درصد دختران بودند. مقایسه این ارقام با مطالعه قبلی که در سال ۱۳۸۶ انجام شده است، نشان داد که مصرف سیگار در میان دختران از ۰.۹ به ۲.۱ درصد بالا رفته است که این یعنی شاهد ۱۳۳ درصد افزایش مصرف «دختران» هستیم.
عدم آگاهی کامل مردم از مضرات مصرف دخانیات و خصوصا قلیان، عاملی برای افزایش مصرف مواد دخانی شده است چونکه از نظر کارشناسان و متخصصان، مصرف قلیان، دروازه ورود به مصرف سیگار برای نوجوانان و جوانان است حال آنکه شاید کمتر مصرف کننده ای بداند که ۷۰ ماده شیمیایی سرطان زا در دود دخانیات وجود دارد و هر وعده قلیان معادل مصرف ۱۰۰ تا ۲۰۰ نخ سیگار است. همین طور دود تنباکو و سیگار حاوی بیش از ۷۰۰۰ ماده شیمیایی است.
استعمال دخانیات به خصوص قلیان شاید راهی برای گذران اوقات فراغت و تفریح و وقت پر کنی جوانان شده است اما روند افزایشی استعمال سیگار در بین خانم ها نسبت به آقایان آن هم با رشدی بالای ۷۰ درصد (حتی برای دختران ۱۲ تا ۱۵ سال تا ۱۳۳ درصد افزایش داشته است ) همراه بوده که رقمی تکان دهنده است. کاهش سن شروع مصرف دخانیات در کشور به ویژه در زنان، شاید عاملی برای ایجاد کمیته ای در شورای عالی انقلاب فرهنگی جهت مبارزه با استعمال دخانیات شده است.
اما فراموش نکنیم طبق تحقیقات صورت گرفته، سیگار اختلالات روان را دو برابر می کند و خطر بستری شدن بیمار روانی در آسایشگاه را تا ۲۵۰ درصد می افزاید.
به گزارش لذت سفر به نقل از ایسنا، برمبنای اظهارات متخصصان، عوارض استعمال دخانیات ۱۵ تا ۲۰ سال بعد اثراتش را نشان میدهد اما بوسیله کنترل دخانیات می توان یک سوم سرطان ها را در کشور کم کرد و در حالی که ۱۲ تا ۱۴ درصد جامعه ما دخانیات مصرف می کنند، وظیفه فعلی پشتیبانی از گروه ۸۵ درصدی است که مصرف کننده نیستند. در این بین تصویب مالیات دخانیات در لایحه برنامه هفتم توسعه، نیز گامی در پشتیبانی از سلامت عمومی نام برده می شود؛ گامی که با اجرای ضوابط فروش و عرضه این محصولات، همچون رعایت فاصله ۱۰۰ متری از مراکز فرهنگی و آموزشی، ممنوعیت فروش نخی سیگار و فروش آن به افراد زیر ۱۸ سال، ممنوعیت تبلیغات، عدم فروش محصولات قاچاق و تشدید نظارت ها می تواند مستحکم تر شود.
این در حالیست که میزان افزایش مالیات محصولات دخانی همچون سیگار و تنباکو همیشه محل مناقشه است چونکه تولیدکنندگان معتقدند افزایش قیمت منجر به افزایش قاچاق خواهد شد، اما دست اندرکاران وزارت بهداشت می گویند افزایش مالیات منجر به کاهش مصرف دخانیات خواهد شد اما در این بین عده ای دیگر نیز معتقدند میزان افزایش قیمت هیچ تاثیری بر کاهش مصرف نخواهد داشت و تا زمانیکه ساختار قیمت گذاری محصولات دخانی به شکلی باشد که با درج حداقل نرخها روی بسته بندی محصولات دخانی، صنایع دخانی بدنبال پرداخت مالیات کمتر باشند، حتی افزایش صد در صدی مالیات هم سبب کاهش مصرف نخواهد شد.
مهمترین دلیلهای جوانان برای سیگار کشیدن
مخالفت با والدین علتی برای سیگار کشیدن دانش آموزان؛ با جبران محبت، موجب کاهش این امر شوید
در این رابطه با دکتر محمد رضا جلالی عضو هیئت مدیره انجمن مراکز درمان سوءمصرف مواد درباب علل گرایش جوانان و نوجوانان به سیگار و مواد دخانی به گفت و گو نشستیم، که وی با اهمیت ترین علت تمایل به مصرف سیگار بنابر اظهارات خود افراد را «کاهش استرس » و « احساس لذت» اعلام نمود و اظهار داشت: از نظر روانشناسان نیز رفع عصبانیت، کنجکاوی، احساس شخصیت، ترس از طرد از گروه، تقلید از دیگران، احساس خوشی و نشاط، لجاجت و مخالفت با روش ها و سخت گیریهای والدین، کمبود محبت در خانواده، عشق زود هنگام، تحریک صحیح ناخواسته از جانب والدین، وجود افراد سیگاری در خانواده، رفع تنهایی، اعتراض به مدیران و مسئولان اجتماعی همچون دلیلهای تمایل به مصرف سیگار ذکر شده است.
ایشان سپس با استناد به یک تحقیق اظهار داشت: این در حالیست که عمده شکایت دانش آموزان، سخت گیری بیش از اندازه والدین و علل گرایش به سیگار نیز مخالفت با والدین بوده است پس می توان با جبران کمبود محبت در خانواده، سبب کاهش سیگار کشیدن جوانان شد.
عضو هیئت مدیره انجمن مراکز درمان سوءمصرف مواد ضمن تاکید بر این که تفاوت های مهمی در علل گرایش به سیگار در جوامع مختلف وجود دارد اظهار داشت: بطورمثال در ایران، شکستن تابوی سنتی از زن و همین طور احساس برابری با مردان همچون دلیلهای گرایش زنان به دخانیات محسوب می شود. البته گرایش به مصرف سیگار، موضوعی پیچیده با علل گوناگون است که به ابعاد شخصیتی فرد و گروههای اجتماعی و اقتصادی مرتبط است؛ به عبارت دیگر هیچ فرد سیگاری یک شبه سیگاری نمی شود بلکه دلیلهای گوناگون از دوران جنینی به بعد دست به دست هم می دهند تا در نهایت یک فرد سیگاری را به وجود آورند.
۵ دلیل اصلی افراد برای شروع کشیدن سیگار
بگفته جلالی «عوامل خانوادگی»، «گروه همسالان» و «باورهای اشتباه» همچون مهم ترین عوامل سوق دهنده فرد به سمت مصرف سیگار است اما پنج دلیل اصلی شروع مصرف سیگار فشار همسالان، نفوذ والدین، تاثیر رسانه ها، عوامل ژنتیکی و استرسی هستند.
وی با اشاره به نقش خانواده به عنوان نخستین و امن ترین کانون ایمنی بخش به فرد که می تواند تاثیر مهمی در ایجاد شخصیت سالم یا ناسالم اجتماعی داشته باشد اضافه کرد: به عبارت ساده تر خانواده همانطور که با حمایت های خود می تواند فرزند را در راه موفقیت و کسب افتخارات بزرگ قرار دهد، به همان نسبت با بوجودآوردن فشار روانی سبب بروز اختلالات روانی و ناسازگاری های اجتماعی در وی می شود که نوجوان برای رهایی از فشارهای خانواده بدنبال راه چاره می گردد و چه بسا به مصرف سیگار، الکل یا مواد مخدر دیگر روی بیاورد.
سهم والدین سیگاری در سیگاری شدن فرزندشان
عضو هیئت مدیره انجمن مراکز درمان سوءمصرف مواد افزود: والدین به عنوان الگوی نوجوان می توانند سهم زیادی در گرایش وی به سمت مصرف سیگار داشته باشند. وقتی نوجوان یا جوان در خانواده ای زندگی می کند که هر دو والد یا یکی از آنها آزادانه سیگار می کشد و بواسطه آن احساس سرخوشی دارد، نسبت به مصرف این ماده تشویق می شو، خصوصاً وقتی والد مصرف کننده قهرمان رویایی فرزند باشد، این الگو پذیری دو چندان خواهد شد.
دوستان سیگاری؛ خطرناک ترین علت گرایش جوانان و نوجوانان به مصرف سیگار
ایشان سپس به نقش گروه همسالان به عنوان یکی از علل گرایش جوانان و نوجوانان به سیگار نیز اشاره و در این خصوص اظهار داشت: روانشناسان معتقدند داشتن دوستان سیگاری در دوران نوجوانی و جوانی از مهم ترین و خطرناک ترین علل گرایش به مصرف دخانیات همچون سیگار خواهد بود. اگر نوجوان برای ورود به گروه همسالان و پذیرش از جانب دوستان خود به سیگار کشیدن تشویق شود، زمینه برای بسط ابعاد خطرساز این معضل اجتماعی فراهم خواهد شد و چه بسا نوجوان در آستانه تباهی قرار می گیرد.
از کشیدن نخستین نخ سیگار تا سیگاری شدن، راهی ۳ ساله
جلالی افزود: باور به تاثیر سیگار در رهایی از تنش ها و فشارهای روانی، جمعیت زیادی را به مصرف این ماده پر خطر سوق می دهد این در حالیست که میان مصرف اولین نخ سیگار تا سیگاری شدن یک دوره پنهان ۳ ساله وجود دارد؛ به این معنا که وسوسه ناشی از مصرف اولین سیگار می تواند تا مدت ها در وجود فرد پنهان بماند و مانند خاکستر زیر آتش با نخستین جرقه شعله ور شود.
تقلید از شخصیت های سینمایی و قیمت ارزان، عاملی دیگر برای سوق یافتن به سمت سیگار
عضو هیئت مدیره انجمن مراکز درمان سوءمصرف مواد همین طور به نقش رسانه ها در گرایش نوجوانان و جوانان به مصرف سیگار نیز اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از علل گرایش نوجوان یا جوان به سمت مصرف سیگار، تقلید از هنرپیشه یا شخصیت اجتماعی محبوب اوست. در رسانه های نمایشی همچون سینما و تلویزیون هنر پییشه ها به آسانی سیگار می کشند بدون این که مانعی وجود داشته باشد. بنا بر این رفتار کردن مثل قهرمان فیلم ها و سریال ها برای تماشاگران بسیار جالب و لذت بخش خواهد بود. در دسترس بودن آسان و همین طور قیمت ارزان سیگار نیز از عواملی هستند که در این راه به فرد کمک می کنند تا به آسانی از هنر پیشه ها تقلید کنند.
باور غلط؛ سیگار کشیدن خق و خو را بهتر می کند!
جلالی در ادامه این گفت و گو عنوان کرد: یک شخصیت سالم می داند که سیگار بطور موقت و بر طبق تلقین های شخص مصرف کننده، خاصیت کاهش دهنده نوسانات خلقی را دارد این در حالیست که افراد سیگاری فکر می کنند در نتیجه مصرف سیگار، رفتار بهتری از خود نشان می دهند. افسردگی، اضطراب و فشارهای روانی عواملی هستند که فرد را به مصرف سیگار تشویق می کنند.
زنان بیش از مردان در معرض بیماریهای در رابطه با مصرف مواد دخانی
عوارض سیگار کشیدن در دوران حاملگی
عضو هیئت مدیره انجمن مراکز درمان سوءمصرف مواد با تأکید بر این که زنان سیگاری بیشتر در معرض بیماریهای در رابطه با مواد دخانی هستند اظهار داشت: این نه فقط شامل بیماری هایی مانند سرطان ریه و بیماریهای قلبی است بلکه زنان خطراتی را تجربه می کنند که عمدتا مربوط به سلامت باروری آنهاست؛ بطورمثال نامنظمی چرخه قاعدگی و یا آنها همین طور زودتر وارد یائسگی می شوند. البته بانوانی که در دوران حاملگی سیگار می کشند بیشتر گرفتار عوارض منفی مربوط به حاملگی مانند پره اکلامپسی، سپسیس نوزادان و یا نرخ زایمان پایین تر می شوند.
زنان کمتر از مردان می توانند سیگار را ترک کنند
تنظیم خلق و کاهش استرس، توجیه زنان برای سیگار کشیدن!
وی ادامه داد: بنابراین، علاوه بر این که زنان اثرات منفی بیشتری با سیگار کشیدن را تجربه می کنند، کمتر هم می توانند سیگار را ترک کنند. داده های ملی جمع آوری شده در آمریکا حاکیست در ۴۰ سال اخیر، نرخ ترک سیگار برای زنان کمتر از نرخ ترک برای مردان است. برمبنای مطالعات انجام شده زنان بطور کلی برای تنظیم خلق و کاهش فشار سیگار می کشند اما مردان اغلب با هدف لذت جویی سیگار می کشند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب